LAJI-INFO
Amerikkalainen jalkapallo saattaa lajiin ensimmäistä kertaa tutustuvasta vaikuttaa monimutkaiselta ja hankalalta seurata. Pohjimmiltaan laji on kuitenkin kuin mikä tahansa muu pallopeli, jossa tarkoituksena on tehdä enemmän maaleja kuin vastustaja ja estää vastustajaa tekemästä maaleja. Amerikkalaiseen jalkapalloon liittyy kuitenkin tiettyjä erityispiirteitä, joista lisää alla. Parhaiten pelin kulusta pääsee selville katsomalla peliä, jolloin pelin eri osa-alueet toteutuvat käytännössä. Mikäli olet miettinyt lajin aloittamista, tai mietit muuten vain mistä lajissa on kyse, tässä hieman tietoa pelin kulusta, erilaisista pelipaikoista, sekä varusteista.
PELIN KULKU
Yksinkertaistettuna peli etenee seuraavasti: Peli alkaa aloituspotkusta, jossa toinen joukkue luovuttaa pallon potkaisemalla vastustajalle, joka sitten koettaa kuljettaa pallon maaliin. Pallon saavasta joukkueesta tulee hyökkäävä joukkue ja potkaisseesta puolustava joukkue.
Hyökkäävä joukkue etenee joko palloa kantamalla tai heittämällä ja sillä on neljä yritystä edetä kymmenen jaardin matka. Mikäli se onnistuu, se saa uudet yritykset, muussa tapauksessa se luovuttaa pallon vastustajalle, jolloin nämä pääsevät hyökkäämään. Jos hyökkäävä joukkue etenee maaliin saakka, se saa maalin lisäksi lisäpisteyrityksen. Maalin tehtyään joukkue potkaisee jälleen pallon vastustajalle, jolloin vuorot vaihtuvat ja peli alkaa ikään kuin alusta. Näin pelataan neljän neljänneksen ajan. Tasapelin sattuessa pelataan hyökkäyskilpailu, jossa joukkueilla on neljä yritystä tehdä maali kymmenen jaardin päässä maalilinjasta. Amerikkalaisen jalkapallon ottelut eivät pääty tasapeliin, vaan niissä pelataan voittoon saakka.
PELIPAIKAT
Amerikkalaisessa jalkapallossa kentällä on vastakkain hyökkäävä ja puolustava joukkue. Koska hyökkäyksellä ja puolustuksella on erilaiset tehtävät, niistä löytyy myös erilaisia pelipaikkoja.
Hyökkäys
Hyökkäyksen pelipaikkoja ovat: hyökkäyksen linjan pelipaikat, kuten sentteri (Center), sisemmät linjapelaajat (Guard) ja ulommat linjapelaajat (Tackle); ja hyökkäyksen takakentän pelipaikat; sisemmät laitahyökkääjät (Tight End), keskushyökkääjät, yleisesti mainittuna ”Runningback” (Fullback, Halfback ja Tailback), uloimmat laitahyökkääjät (Wide Receiver) sekä pelinrakentaja (Quarterback). Lista on melko pitkä ja kuten arvata saattaa, erilaiset pelipaikat vaativat erityyppisiä pelaajia. Esimerkiksi linjassa koosta on etua, sillä linjassa pelaaminen vaatii taistelutahdon lisäksi voimaa. Hyökkäyksen takakentällä taas pärjää pienempikin pelaaja, joka puikkelehtii vikkelästi puolustuksen ohi tai harhauttaa vastustajan nopein käännöksin sekä omaa varmat kädet, joilla ottaa heittoja kiinni. Pelinrakentajalta taas vaaditaan hyvää pelisilmää ja vakaata heittokättä. Erilaisista pelipaikoista ja niiden erilaisista vaatimuksista johtuen kentältä löytyykin kirjava joukko erityylisiä ja -kokoisia pelaajia.
Puolustus
Puolustuksen pelipaikkoja ovat: puolustuksen linjan pelipaikat; linjapuolustajat (Nose Tackle/Defensive Tackle) ja uloimmat linjapuolustajat (Defensive End) ja puolustuksen takakentän pelipaikat; takapuolustajat (Strong Safety, Free Safety), kulmapuolustajat (Cornerback) sekä tukimiehet (Lineback). Kuten hyökkäyksessä, myös puolustuksessa erilaisille pelipaikoille valikoituu erityylisiä pelaajia. Jälleen linjapelaajilta vaaditaan eniten kokoa ja voimaa, kun taas takakentällä pärjää vähemmälläkin massalla ja nopeista jaloista on jälleen etua. Puolustuksen pelipaikoilla pääsee pelaamaan hieman vapaammin kuin hyökkäyksessä, jossa pelaajat ovat sidottuja tarkasti suunniteltuihin pelikuvioihin, vaikka myös puolustus noudattaa tiettyä sovittua pelitapaa. Pelinlukutaidolle on puolustuksessa käyttöä, kun puolustus joutuu reagoimaan vastustajan hyökkäyskuvioon ja toimimaan sen mukaisesti mahdollisimman tehokkaasti pallonkantajan pysäyttääkseen. Puolustus on myös se joukkue, joka pääsee ottamaan eniten kontaktia ja rytisemään kentällä, joten tietynlaisesta aggressiivisuudesta ja taklausinnosta on puolustuksessa hyötyä.
Varusteet
Koska amerikkalainen jalkapallo on kontaktilaji, pelaajat käyttävät suojavarusteita joihin kuuluvat pakollisina kypärä, hammassuojat, hartiasuojat, miehillä alasuojat sekä suojahousut. Suojien ansiosta kontaktin ottaminen ei juuri tunnu ja isommilta loukkaantumisilta vältytään, vaikka mustelmien tuloa suojien käyttö ei estäkään. Suojien lisäksi myös jalkapallokengät ovat osa varustusta, sillä ne takaavat riittävän pidon nurmikentällä. Vapaaehtoisia suojavarusteita, kuten suojapaitaa tai kyynär- ja polvisuojia käytetään myös usein.